چیلر تراکمی رفت و برگشتی چیست
چیلر تراکمی رفت و برگشتی یکی از انواع چیلرهای صنعتی است که بر اساس عملکرد یک کمپرسور رفت و برگشتی یا ضربه ای کار می کند. سیکل تبرید در این تجهیزات به سایر چیلرهای تراکمی شباهت دارد. ظرفیت های بالاتر این چیلرها برای صنایع بزرگ تر نظیر نیروگاه ها قابل استفاده است.این چیلرها دارای ابعاد بزرگتر هستند اما هزینه های تعمیرات و نگهداری کمتری را تحمیل می کنند. انواع چیلر آب خنک و هوا خنک با این کمپرسورها در بازار موجود هستند. برای درک بهتر مبحث “چیلر تراکمی ضربه ای”، لازم است نگاهی بر عملکرد کمپرسور رفت و برگشتی داشته باشیم.
انواع چیلر تراکمی
- چیلر تراکمی با کمپرسور رفت و برگشتی
- چیلر تراکمی با کمپرسور اسکرو
- چیلر تراکمی با کمپرسور سانتریفیوژ
- چیلر تراکمی با کمپرسور اسکرال
چیلر تراکمی رفت و برگشتی چیست
چیلر تراکمی رفت و برگشتی یکی از انواع چیلرهای موجود در بازار است که در مقایسه با سایر چیلرهای صنعتی، عملکرد ساده تری دارد. این چیلر تراکمی با عنوان چیلر ضربه ای نیز شناخته می شود. نامگذاری این چیلر با عنوان “چیلر تراکمی رفت و برگشتی” به دلیل ساختار کمپرسور آن می باشد.کمپرسور که در ساخت این چیلر به کار رفته است شامل یک سیلندر و پیستون می باشد.
انواع چیلر تراکمی با کمپرسور رفت و برگشتی تجهیزاتی پایدار و قدرتمند هستند که راندمان بالا را در فرایند خنک سازی آب ارائه میدهند. انعطاف پذیری در نصب، پشتیبانی از طیف گستردهای از برنامه های کاربردی و اطمینان پذیری بالا، مهمترین مزایای چیلرهای تراکمی با کمپرسورهای رفت و برگشتی می باشند. مهمترین موارد کاربردی این چیلرها را می توان در کاربردهای نیروگاهی، فرآیند تولید و ذخیره سازی در صنایع و همچنین تاسیسات مربوط به تهویه مطبوع دانست.
اجزای چیلرهای تراکمی
- کمپرسور
- کندانسور
- شیر انبساط
- سیستم های کنترل جریان آب و گاز
طراحی چیلر تراکمی با کمپرسور رفت و برگشتی
کمپرسور رفت و برگشتی یا کمپرسور ضربه ای، نوعی از کمپرسورها با جابجایی مثبت است. این کمپرسورها در سه نوع سیستم بسته، نیمه بسته و باز در بازار وجود دارند. هر کدام از این مدل های کمپرسور دارای یک سری مشخصات فنی می باشند. به طور مثال کمپرسور با سیستم بسته را عموماً در سیستم های تهویه مطبوع خانگی و سیستم های تبرید با حجم کوچکتر و یا دستگاه های خنک کننده خانگی مشاهده کرده اید.
مزایای چیلرهای پیستونی
- قیمت مناسب
- صرفه جویی در مصرف انرژی
- قابل تعمیر
- استفاده برای کاربردهای مختلف
- هزینه تعمیر و نگهداری پایین
کمپرسورهای نیمه بسته و باز
کمپرسورهای نیمه بسته و باز سیکل تبرید متفاوتتری را تامین میکنند؛ این تجهیزات از طریق موتور الکتریکی برای برنامه های تبرید در صنایعی نظیر واحدهای خنک سازی آمونیاک کاربرد دارند. طراحی چیلر تراکمی با کمپرسور رفت و برگشتی یک حوزه از صنعت را تحت پوشش قرار می دهد. بنابر این آنچه به طرز کار چیلرهای تراکمی رفت و برگشتی ارتباط دارد باید در هنگام طراحی و ساخت چیلر تراکمی به دقت مورد توجه قرار گیرد.
عملکرد چیلر تراکمی با کمپرسور رفت و برگشتی
در کمپرسور رفت و برگشتی، یک پیستون در انتهای سیلندر قرار دارد. هنگامی که دریچه ورودی باز می شود، بخار مبرد وارد کمپرسور می گردد. وقتی که فشار گاز افزایش پیدا می کند، پیستون، بالا می رود؛ بنابراین افزایش فشار موجب باز شدن دریچه میگردد. ظرفیت کمپرسور رفت و برگشتی با میزان فشرده سازی ارتباط دارد. سیستم تبرید در چیلر تراکمی رفت و برگشتی به صورت چرخه ای موجب تامین آب خنک برای واحدهای صنعتی میشود.
عناصر در حال فعالیت در سیکل تبرید چیلر
- اواپراتور
- گاز مبرد
- کمپرسور رفت و برگشتی
- لوله های مسیر عبور جریان آب و گاز
- شیر انبساط
مزایای کمپرسور رفت و برگشتی در چیلر تراکمی
دلیل نامگذاری چیلر تراکمی با کمپرسور رفت و برگشتی به علت طرز کار کمپرسور است. این کمپرسورها به طور کلی با سیستم باز، بسته و نیمه بسته کار می کنند. فرکانس عملکرد کمپرسور به راحتی از طریق سیستم های کنترل کننده ابزار دقیق، قابل تنظیم است. جریان سیال در داخل کمپرسور رفت و برگشتی هیچگونه تلفاتی در پی ندارد؛ چرا که تمام قسمت ها به طور کامل آب بندی شده اند.
مزایای چیلرهای تراکمی رفت و برگشتی
- قیمت مناسب
- نصب آسان
- هزینه تعمیر و نگهداری پایین
- تعویض قطعات به راحتی
- تامین آب و هوای بهینه و خنک
- ظرفیت خنک کنندگی و فرایند تبرید در چند مرحله
- کارکرد سیستم های خنک کننده با حداکثر ظرفیت
- کمپرسورهای رفت و برگشتی به صورت تک مرحله ای و چند مرحله ای در بازار وجود دارند.
شرح مزایای چیلر رفت و برگشتی
چیلر رفت و برگشتی یکی از سادهترین چیلرهای صنعتی است. این تجهیزات در مقایسه با سایر تجهیزات خنک کننده صنعتی قیمت ارزان تری دارند و به راحتی در محل مورد نظر نصب می شوند. از لحاظ دیگر، هزینه تعمیرات و نگهداری چیلر تراکمی رفت و برگشتی ارزان تر و کمتر است. طراحی چیلرهای تراکمی رفت و برگشتی به گونهای انجام شده است که امکان بازرسی و تعویض قطعات دستگاه به راحتی امکان پذیر باشد. اگر بازرسی های دوره ای برای چیلر تراکمی انجام نگیرد، هزینه های تعمیرات قطعات به مراتب بیشتر از حالت قبل خواهد بود.
معایب چیلرهای پیستونی
- نیازمند تعمیر و نگهداری بالا
- دارای ارتعاش و صدا
- ابعاد بزرگتر نسبت به چیلرهای دیگر
- توان خنک کنندگی متفاوت دستگاه ها
خرید چیلر تراکمی رفت و برگشتی
با توجه به انواع کمپرسورهای رفت و برگشتی که در تجهیزات چیلر تراکمی به کار میرود، ظرفیت های خنککنندگی از کمتر از ۱۰۰ تن تا بیشتر از ۱۰۰۰ تن برای کاربردهای مختلف امکان پذیر است. یک نکته مهم در هنگام خرید چیلرهای تراکمی با کمپرسور رفت و برگشتی وجود دارد؛ چیلرهایی که ظرفیت بالاتر از ۲۰۰ تن را دارند در دسته چیلر تراکمی صنعتی قرار می گیرند.